office@befin.ro Program: Luni - Vineri 08:00-17:00

Dicționar de mediu

Află sensul celor mai utilizați termeni despre mediu.

A

Accident ecologic

Un eveniment produs ca urmare a unor deversări sau emisii neprevăzute de substanțe periculoase și poluante, sub formă lichidă, solidă, gazoasă, vapori sau de energie. Acestea pot fi rezultate din desfășurarea unor activități antropice necontrolate sau bruște, prin care se distrug ori se deteriorează ecosistemele naturale și antropice.

Acord de mediu

Actul administrativ emis de autoritatea competentă pentru protecția mediului, prin care sunt stabilite condițiile și măsurile pentru protejarea naturii, care trebuie respectate în cazul realizării unui proiect.

Acord de preluare ape uzate

Actul emis de operatorul economic responsabil, care stabilește condițiile de evacuare a apelor uzate în rețeaua publică de canalizare.

Acte de reglementare

Acestea pot fi: avizul de mediu, acordul de mediu, autorizația integrată de mediu, acordul de import/export plante sau animale sălbatice non-CITES, permisul CITES, autorizația privind emisiile de gaze cu efect de seră, acordul de import pentru organisme modificate genetic, autorizația privind activitățile cu organisme modificate genetic.

AFM

Instituție publică centrală, care gestionează Fondul pentru Mediu, instrument prin care sunt finanțate proiecte și programe din domeniul protecției mediului. Veniturile acestui fond provin din taxele și contribuțiile operatorilor economici care pun pe piață ambalaje, substanțe chimice, anvelope, uleiuri, echipamente electrice și electronice și așa mai departe.

Ambalaj

Materialul cu care se împachetează produsele, folosindu-se de regulă hârtia, cartonul, plasticul, aluminiul, sticla și lemnul.

ANANP

Scopul Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate este administrarea unitară și eficientă a ariilor naturale protejate, precum și conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice, reglementate prin dispozițiile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 57/2007.

Apa reziduală

Apa uzată, rezultată din procesele industriale și tehnologice sau activitățile menajere, care conține diferite impurități sau substanțe toxice nocive, microorganisme patogene etc.

APM

Agenția pentru Protecția Mediului reprezintă autoritatea teritorială competentă, care are ca domeniu principal de activitate reglementarea activităților cu impact asupra mediului și monitorizarea factorilor de mediu la nivel județean.

Arie naturală protejată

Zona terestră, acvatică sau subterană, cu perimetru legal stabilit, având un regim special de ocrotire și conservare, în care există specii de plante și animale sălbatice, elemente și formațiuni biogeografice, peisagistice, geologice, speologice, paleontologice sau de altă natură, cu valoare ecologică, științifică sau culturală deosebită.

Aspect de mediu

Element al activităților, produselor sau serviciilor unei organizații care poate interacționa cu mediul.

Audit de conformare privind asigurarea trasabilității deșeurilor de ambalaje

Verificarea documentelor și a înregistrărilor deținute de către operatorii economici responsabili, care realizează în mod individual obiectivele anuale de valorificare sau incinerare în instalații de incinerare cu recuperare de energie, în vederea demonstrării respectării cerințelor legale privind valorificarea deșeurilor de ambalaje.

Audit de conformare privind cerințele AFM

Verificarea respectării de către operatorii economici a obligațiilor legale de declarare și plată a contribuțiilor către Fondul de Mediu.

Audit de conformare privind cerințele de mediu

Evaluarea activităților desfășurate de către un operator economic, în privința respectării tuturor cerințelor legislative în domeniu protecției mediului.

Audit de deșeuri

Auditul de deșeuri este un instrument de evaluare sistematică, documentată și obiectivă a proceselor de gestiune a deșeurilor. Acesta facilitează managementului deșeurilor și valorificarea deșeurilor generate, inclusiv realizarea obiectivelor și a țintelor de mediu ale organizației. Auditul de deșeuri arată performanța întreprinderii referitoare la prevenirea și reducerea producției de deșeuri din propria activitate, precum și performanța organizației referitoare la reducerea nocivității deșeurilor.

Autoritate competentă privind protecția mediului

Autoritatea publică centrală pentru protecția mediului este Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) sau agențiile teritoriale pentru protecția mediului (APM). La acestea se mai adaugă: Administrația Rezervației Biosferei „Delta Dunării”, Garda Națională de Mediu și structurile subordonate acesteia, precum și alte autorități, care potrivit competențelor legale asigură reglementarea și controlul activităților în domeniul gestionării deșeurilor.

Autorizație de mediu

Actul tehnico-juridic emis în scris de autoritățile competente pentru protecția mediului, prin care sunt stabilite condițiile și parametrii de funcționare a unei activități noi sau existente, cu posibil impact semnificativ asupra mediului, necesar pentru punerea acesteia în funcțiune.

Autorizație integrată de mediu

Actul administrativ emis de autoritățile competente pentru protecția mediului, cu informarea în prealabil a Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM), care acordă dreptul de a exploata în totalitate sau în parte o instalație, în anumite condiții, care să garanteze că instalația corespunde prevederilor privind prevenirea și controlul integrat al poluării.

Autorizatie privind emisiile de gaze cu efect de seră

Actul tehnico-juridic emis de autoritățile publice competente pentru protecția mediului pentru una sau mai multe instalații ori pentru părți ale instalației situate pe același amplasament, și exploatate de același operator, prin care se alocă un număr de certificate de emisii de gaze cu efect de seră.

Aviz de mediu

Actul tehnico-juridic eliberat în scris de autoritatea de protecția mediului care confirmă integrarea aspectelor privind protecția mediului în programul supus adoptării sau pentru stabilirea obligațiilor de mediu.

Aviz și autorizație de gospodărirea apelor

Acte ce condiționează din punct de vedere tehnic și juridic execuția lucrărilor construite pe ape sau care au legatură cu apele de suprafață sau subterane.

B

Bilanț de mediu

Investigații pentru a cuantifica dimensiunea poluării asupra mediului generată de activitățile desfășurate în cadrul amplasamentului studiat.

Biodeșeuri

Deșeurile biodegradabile provenite din grădini și parcuri, precum și deșeuri alimentare sau cele provenite din bucătăriile gospodăriilor private, restaurantelor, firmelor de catering ori din magazine de vânzare cu amănuntul, compatibile cu deșeurile provenite din unitățile de prelucrare a produselor alimentare.

Biodiversitate

Variabilitatea organismelor din cadrul ecosistemelor terestre, marine, acvatice continentale și a complexelor ecologice, incluzând și diversitatea din interiorul speciilor, dintre specii și diversitatea ecosistemelor.

Biomasa

Fracțiunea biodegradabilă din produse, deșeuri și reziduuri de origine biologică, provenite din agricultură (inclusiv substanțele de origine vegetală și animală), silvicultură și industriile asociate, inclusiv pescuit și acvacultură, precum și fracțiunea biodegradabilă din deșeurile industriale și municipale.

Broker

Orice întreprindere sau operator economic care se ocupă de valorificarea sau eliminarea deșeurilor în numele altor persoane, inclusiv brokerii care nu intră fizic în posesia deșeurilor.

C

Casa Verde

Programul privind instalarea sistemelor de încălzire, care utilizează energie regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire. Acesta urmărește îmbunătățirea calității aerului, apei și solului prin reducerea gradului de poluare cauzată de arderea lemnului și a combustibililor fosili utilizați pentru producerea energiei termice folosite pentru încălzire și obținerea de apă caldă menajeră.

Certificat de emisii de gaze cu efect de seră

Colectarea în cadrul căreia un flux de deșeuri este păstrat separat, în funcție de tipul și natura deșeurilor, cu scopul de a facilita tratarea specifică a acestora.

Cod deșeuri

Cod format din 6 cifre, prin care sunt definite în mod individual toate tipurile de deșeuri generate de agenții economici.

Colectori de deșeuri

Firma autorizată pentru preluarea, sortarea preliminară, depozitarea temporară și comercializarea deșeurilor periculoase și/sau nepericuloase către reciclatori sau valorificatori finali.

Compost

Amestec de resturi vegetale, resturi animale, resturi menajere biodegradabile, folosit ca îngrășământ natural.

Consultanța de mediu

Suport asigurat persoanelor juridice de către experți în domeniul protecției mediului, în vederea conformării legislative și identificării soluțiilor optime privind dezvoltarea durabilă în cadrul companiei.

D

DEEE (Deșeuri de echipamente electrice și electronice)

Orice echipament electric sau electronic pe care deținătorul îl aruncă ori are intenția sau obligația să îl arunce, conform prevederilor legale.

Depozit de deșeuri

Amplasament pentru eliminarea finală a deșeurilor prin depozitare pe sol sau în subteran.

Deșeu

Orice substanță sau obiect pe care deținătorul îl aruncă ori are intenția sau obligația să îl arunce.

Deșeu reciclabil

Un deșeu care poate constitui materie primă într-un proces de producție, pentru obținerea produsului inițial sau pentru alte scopuri.

Deținător de deșeuri

Producătorul deșeurilor sau persoana fizică ori juridică ce se află în posesia acestora.

Dezvoltare durabilă

Dezvoltarea care corespunde necesităților prezentului, fără a compromite posibilitatea generațiilor viitoare de a-și satisface propriile necesități.

E

Eficiența ecologică

Concept complex care caracterizează bunurile și serviciile apte să contribuie în mod competitiv la calitatea vieții, minimizând degradarea mediului și utilizarea resurselor de-a lungul ciclului de viață.

Emisii fugitive

Emisii nedirijate, eliberate în mediu prin ferestre, uși, sisteme de ventilare sau prin deschideri similare.

Etichetă ecologică (Ecolabel)

Marcă europeană de certificare de mediu pentru produse și servicii, care se eliberează acelor produse și servicii care respectă criterii ecologice stabilite la nivel european.

Evaluare adecvată

Procesul menit să identifice, să descrie și să stabilească, în funcție de obiectivele de conservare și în conformitate cu legislația în vigoare, efectele directe și indirecte, sinergice, cumulative, principale și secundare ale oricărui plan ori proiect, care nu are o legatură directă cu sau nu este necesar pentru managementul unei arii naturale protejate de interes comunitar, dar care ar putea afecta în mod semnificativ aria, în mod individual ori în combinație cu alte planuri sau proiecte.

Evaluare de mediu

Elaborarea raportului de mediu, consultarea publicului și a autorităților publice interesate de efectele implementării planurilor și programelor, luarea în considerare a raportului de mediu și a rezultatelor acestor consultări în procesul decizional și asigurarea informării asupra deciziei luate.

Evaluarea ciclului de viață

Este evaluarea efectelor unui produs asupra mediului. Efectele sunt determinate de producția, distribuția, comercializarea și utilizarea acestuia. Evaluarea include și procesul de valorificare și eliminare a produsului, inclusiv utilizarea energiei și a materiilor prime, precum și producția de deșeuri din oricare dintre activitățile menționate.

Evaluarea impactului asupra mediului

Proces menit să identifice, să descrie și să stabilească, în funcție de fiecare caz și în conformitate cu legislația în vigoare, efectele directe și indirecte, sinergice, cumulative, principale și secundare ale unui proiect asupra sănătății oamenilor și a mediului.

Evaluarea performanței de mediu

Proces care facilitează deciziile managementului privind performanța de mediu a unei organizații prin alegerea indicatorilor, colectarea și analizarea datelor, evaluarea informațiilor în funcție de criteriile de performanță de mediu, raportarea și comunicarea, analiza periodică și îmbunătățirea acestui proces.

Evaluarea riscului

Lucrare elaborată de persoane fizice sau juridice care au acest drept, potrivit legii, prin care se realizează analiza probabilității și gravității principalelor componente ale impactului asupra mediului și se stabilește necesitatea măsurilor de prevenire, intervenție sau remediere.

Evidența gestiunii deșeurilor

Deținerea de către operatorii economici a unei situații privind cantitatea, modul de stocare temporară, transport, valorificare sau eliminare a deșeurilor generate.

Evidența substanțelor periculoase

Deținerea de către operatorii economici a unei situații privind cantitatea, caracteristicile, mijloacele de asigurare a substanțelor și preparatelor periculoase gestionate, inclusiv a recipientelor și ambalajelor acestora.

F

Formular de încărcare descărcare deșeuri nepericuloase

Formular tipizat, cu regim special, pe baza căruia se controlează transportul deșeurilor nepericuloase, destinate operațiunilor de colectare, stocare temporară, tratare, valorificare, și eliminare. Acesta este întocmit de către generator, iar apoi semnat de către transportator și destinatarul deșeurilor.

G

Garda Națională de Mediu (GNM)

Instituție publică de inspecție și control în domeniul protecției mediului, cu atribuții de sancționare, de suspendare sau sistare a activității ca urmare a poluării și deteriorării mediului, sau pentru nerespectarea condițiilor impuse prin actele de reglementare și a măsurilor stabilite în notele de constatare și în rapoartele de inspecție și control.

Gestionarea deșeurilor

Colectarea, transportul, valorificarea și eliminarea deșeurilor, inclusiv supervizarea acestor operațiuni și intreținerea ulterioară a amplasamentelor de eliminare, inclusiv acțiunile întreprinse de un comerciant sau un broker.

Green economy

Model de economie bazat pe principii de respectare a mediului. Acesta se extinde dincolo de aspectele economice, țintind să îmbunătățească calitatea vieții și echitatea socială, reducând riscurile de mediu și risipa resurselor naturale.

H

I

Imisie

Transferul poluanților în atmosferă către un receptor (omul și factorii sistemului sau ecologic, bunurilor materiale etc.).

Impact asupra mediului

Orice modificare a mediului, dăunătoare sau benefică, care rezultă total sau parțial din aspectele de mediu ale organizației.

J

K

L

M

Managementul deșeurilor

Reprezintă ansamblul activităților de organizare și de gestionare a prevenirii, colectării, refolosirii, reciclării, valorificării și eliminării tuturor categoriilor de deșeuri.

Mediu

Mediul este ansamblul de condiții și elemente naturale ale Terrei: aerul, apa, solul, subsolul, aspectele caracteristice ale peisajului, toate straturile atmosferice, toate materiile organice și anorganice, precum și ființele vii, sistemele naturale în interacțiune, cuprinzând elementele enumerate anterior, inclusiv valorile materiale și spirituale, calitatea vieții și condițiile care pot influența bunăstarea și sănătatea omului.

Monitorizarea mediului

Supravegherea, prognozarea, avertizarea și intervenția în vederea evaluării sistematice a dinamicii caracteristicilor calitative ale elementelor de mediu, în scopul cunoașterii stării de calitate și a semnificației ecologice a acestora, a evoluției și implicațiilor sociale ale schimbărilor produse, urmate de măsurile care se impun.

N

Notificare de punere în funcțiune

Act de reglementare eliberat de către sistemele de gospodărire a apelor din cadrul Administrației Naționale „Apele Române”, în baza căruia beneficiarul sau titularul de investiție poate să execute sau să pună în funcțiune anumite categorii de lucrări și activități desfășurate pe ape sau în legatură cu acestea.

O

Obiectiv de reciclare ambalaje

Cantitatea totală de deșeuri de ambalaje reciclate, raportată la cantitatea totală de deșeuri de ambalaje generate.

OTR (Organism de Transfer de Responsabilitate)

Sunt operatorii economici autorizați în vederea preluării obligațiilor privind realizarea obiectivelor anuale de valorificare și reciclare a deșeurilor în numele operatorilor economici, care pun pe piața ambalaje, anvelope, echipamente electrice și electronice, baterii sau acumulatori.

P

Poluare

Introducerea directă sau indirectă, ca rezultat al unei activități desfășurate de om, de substanțe, de vibrații, de căldură sau de zgomot în aer, apă sau sol. Acestea pot aduce prejudicii sănătății umane sau calității mediului, care pot dăuna bunurilor materiale ori pot cauza o deteriorare sau o împiedicare a utilizării mediului în scop recreativ sau în alte scopuri legitime.

Pregătirea pentru reutilizare

Operațiunile de verificare, curățare sau valorificare prin reparare, prin care produsele ori componentele produselor care au devenit deșeuri sunt pregătite pentru a fi reutilizate fără nicio altă operațiune de pretratare.

Prevenirea generării deșeurilor

Măsurile luate înainte ca o substanță, un material sau un produs să devină deșeu. Acestea pot reduce: a) cantitatea de deșeuri, inclusiv prin reutilizarea produselor sau prelungirea duratei de viață a acestora; b) impactul negativ al deșeurilor generate asupra mediului și sănătății populației; c) conținutul de substanțe nocive al materialelor și produselor.

Prevenirea poluării

Utilizarea unor procese, practici, tehnici, materiale, produse, servicii sau energie care împiedică, reduc sau controlează crearea, emisia sau descărcarea oricărui tip de poluant sau deșeu, pentru a reduce impactul dăunător asupra mediului.

Producător de deșeuri

Orice persoană ale cărei activități generează deșeuri sau orice persoană care efectuează operațiuni de pretratare, amestecare ori de alt tip, care duc la modificarea naturii sau a compoziției acestor deșeuri.

Programul ”Rabla”

Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto național, care are ca scop înlocuirea autoturismelor cu o vechime mai mare de 10 ani de la data fabricației, cu autoturisme noi, aliniate standardelor europene în domeniul poluării aerului și emisiei de gaze de eșapament.

Protecția mediului

Totalitatea măsurilor ce se iau în vederea ocrotirii, conservării și restabilirii echilibrelor ecologice esențiale din mediul înconjurător.

Q

R

Raport de amplasament

Documentație elaborată de persoane fizice sau juridice, atestate conform legii, în scopul obținerii autorizației integrate de mediu și care evidențiază starea amplasamentului, situația poluării existente înainte de punerea în funcțiune a instalației și oferă un punct de referință și comparație la încetarea activității.

Raport de mediu

Parte a documentației planurilor sau programelor, care identifică, descrie și evaluează efectele posibile semnificative asupra mediului, ale aplicării acestora și alternativele sale raționale, luând în considerare obiectivele și aria geografică aferentă, conform legislației în vigoare.

Raport de securitate

Documentație elaborată de persoane fizice sau juridice atestate conform legii, necesară pentru obiective în care sunt prezente substanțe periculoase, conform prevederilor legislației privind controlul activităților care prezintă pericole de accidente majore în care sunt implicate substanțe periculoase.

Regenerarea uleiurilor uzate

Orice proces de reciclare prin care uleiurile de bază pot fi produse prin rafinarea uleiurilor uzate, în special prin îndepărtarea contaminanților, a produselor de oxidare și a aditivilor conținuți de acestea.

Responsabil de mediu

Persoana desemnată de către operatorii economici care desfășoară activități cu impact asupra mediului, pentru ducerea la îndeplinire a obligațiilor privind respectarea cerințelor legislative existente în domeniul protecției mediului.

Reutilizare

Orice operațiune prin care produsele sau componentele care nu au devenit deșeuri sunt utilizate din nou, în același scop pentru care au fost concepute.

S

SIM (Sistem Integrat de Mediu)

Bază de date unică și unitară, gestionată de Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM), utilizată de către operatorii economici pentru depunerea online a cererilor actelor de reglementare și transmiterea raportărilor, monitorizarea în timp real de către autoritățile competente a indicatorilor de mediu și gestionarea la nivel național a ariilor naturale protejate.

Sistem de management de mediu

Componentă a sistemului de management general, care include structura organizatorică, activitățile de planificare, responsabilitatile, practicile, procedurile, procesele și resursele pentru elaborarea, aplicarea, realizarea, analizarea și menținerea politicii de mediu.

Substanțe chimice periculoase

Orice substanță sau produs care, chiar folosit în cantități sau concentrații sau condiții care nu sunt desemnate ca periculoase, prezintă, totuși, risc semnificativ pentru om, mediu sau bunuri materiale. Acestea pot fi explozive, oxidante, inflamabile, toxice, nocive, corozive, iritante sau radioactive.

T

Trasabilitate

Caracteristica unui sistem de a permite regăsirea istoricului, a utilizării sau a localizării unui deșeu prin identificări înregistrate.

U

Uleiuri minerale uzate

Toate uleiurile minerale sau lubrifianții sintetici ori uleiurile industriale care au devenit improprii folosinței pentru care au fost destinate inițial, cum ar fi uleiurile utilizate de la motoarele cu combustie și de la sistemele de transmisie, uleiurile lubrifiante, uleiurile pentru turbine și cele pentru sistemele hidraulice.

V

W

X

Y

Z

Înscrie-te la newsletterul nostru!

Fii primul care află de ofertele pentru parteneri și de cele mai importante știri despre protecția mediului.