Accident ecologic
Un eveniment produs ca urmare a unor deversări sau emisii neprevăzute de substanțe periculoase și poluante, sub formă lichidă, solidă, gazoasă, vapori sau de energie. Acestea pot fi rezultate din desfășurarea unor activități antropice necontrolate sau bruște, prin care se distrug ori se deteriorează ecosistemele naturale și antropice.
Acord de mediu
Actul administrativ emis de autoritatea competentă pentru protecția mediului, prin care sunt stabilite condițiile și măsurile pentru protejarea naturii, care trebuie respectate în cazul realizării unui proiect.
Acord de preluare ape uzate
Actul emis de operatorul economic responsabil, care stabilește condițiile de evacuare a apelor uzate în rețeaua publică de canalizare.
Acte de reglementare
Acestea pot fi: avizul de mediu, acordul de mediu, autorizația integrată de mediu, acordul de import/export plante sau animale sălbatice non-CITES, permisul CITES, autorizația privind emisiile de gaze cu efect de seră, acordul de import pentru organisme modificate genetic, autorizația privind activitățile cu organisme modificate genetic.
AFM
Instituție publică centrală, care gestionează Fondul pentru Mediu, instrument prin care sunt finanțate proiecte și programe din domeniul protecției mediului. Veniturile acestui fond provin din taxele și contribuțiile operatorilor economici care pun pe piață ambalaje, substanțe chimice, anvelope, uleiuri, echipamente electrice și electronice și așa mai departe.
Ambalaj
Materialul cu care se împachetează produsele, folosindu-se de regulă hârtia, cartonul, plasticul, aluminiul, sticla și lemnul.
ANANP
Scopul Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate este administrarea unitară și eficientă a ariilor naturale protejate, precum și conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice, reglementate prin dispozițiile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 57/2007.
Apa reziduală
Apa uzată, rezultată din procesele industriale și tehnologice sau activitățile menajere, care conține diferite impurități sau substanțe toxice nocive, microorganisme patogene etc.
APM
Agenția pentru Protecția Mediului reprezintă autoritatea teritorială competentă, care are ca domeniu principal de activitate reglementarea activităților cu impact asupra mediului și monitorizarea factorilor de mediu la nivel județean.
Arie naturală protejată
Zona terestră, acvatică sau subterană, cu perimetru legal stabilit, având un regim special de ocrotire și conservare, în care există specii de plante și animale sălbatice, elemente și formațiuni biogeografice, peisagistice, geologice, speologice, paleontologice sau de altă natură, cu valoare ecologică, științifică sau culturală deosebită.
Aspect de mediu
Element al activităților, produselor sau serviciilor unei organizații care poate interacționa cu mediul.
Audit de conformare privind asigurarea trasabilității deșeurilor de ambalaje
Verificarea documentelor și a înregistrărilor deținute de către operatorii economici responsabili, care realizează în mod individual obiectivele anuale de valorificare sau incinerare în instalații de incinerare cu recuperare de energie, în vederea demonstrării respectării cerințelor legale privind valorificarea deșeurilor de ambalaje.
Audit de conformare privind cerințele AFM
Verificarea respectării de către operatorii economici a obligațiilor legale de declarare și plată a contribuțiilor către Fondul de Mediu.
Audit de conformare privind cerințele de mediu
Evaluarea activităților desfășurate de către un operator economic, în privința respectării tuturor cerințelor legislative în domeniu protecției mediului.
Audit de deșeuri
Auditul de deșeuri este un instrument de evaluare sistematică, documentată și obiectivă a proceselor de gestiune a deșeurilor. Acesta facilitează managementului deșeurilor și valorificarea deșeurilor generate, inclusiv realizarea obiectivelor și a țintelor de mediu ale organizației. Auditul de deșeuri arată performanța întreprinderii referitoare la prevenirea și reducerea producției de deșeuri din propria activitate, precum și performanța organizației referitoare la reducerea nocivității deșeurilor.
Autoritate competentă privind protecția mediului
Autoritatea publică centrală pentru protecția mediului este Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) sau agențiile teritoriale pentru protecția mediului (APM). La acestea se mai adaugă: Administrația Rezervației Biosferei „Delta Dunării”, Garda Națională de Mediu și structurile subordonate acesteia, precum și alte autorități, care potrivit competențelor legale asigură reglementarea și controlul activităților în domeniul gestionării deșeurilor.
Autorizație de mediu
Actul tehnico-juridic emis în scris de autoritățile competente pentru protecția mediului, prin care sunt stabilite condițiile și parametrii de funcționare a unei activități noi sau existente, cu posibil impact semnificativ asupra mediului, necesar pentru punerea acesteia în funcțiune.
Autorizație integrată de mediu
Actul administrativ emis de autoritățile competente pentru protecția mediului, cu informarea în prealabil a Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM), care acordă dreptul de a exploata în totalitate sau în parte o instalație, în anumite condiții, care să garanteze că instalația corespunde prevederilor privind prevenirea și controlul integrat al poluării.
Autorizatie privind emisiile de gaze cu efect de seră
Actul tehnico-juridic emis de autoritățile publice competente pentru protecția mediului pentru una sau mai multe instalații ori pentru părți ale instalației situate pe același amplasament, și exploatate de același operator, prin care se alocă un număr de certificate de emisii de gaze cu efect de seră.
Aviz de mediu
Actul tehnico-juridic eliberat în scris de autoritatea de protecția mediului care confirmă integrarea aspectelor privind protecția mediului în programul supus adoptării sau pentru stabilirea obligațiilor de mediu.
Aviz și autorizație de gospodărirea apelor
Acte ce condiționează din punct de vedere tehnic și juridic execuția lucrărilor construite pe ape sau care au legatură cu apele de suprafață sau subterane.