office@befin.ro Program: Luni - Vineri 08:00-17:00

Cele mai frecvente întrebări

Ce colectați?

Colectăm selectiv toate tipurile de deșeuri reciclabile: plastic, carton, lemn, fier și oțel, sticlă, aluminiu și deșeuri de echipamente electrice și electronice.

Cum se separă corect deșeurile?

În primul rând, este foarte important să ne informăm care sunt materialele pe care le putem colecta separat și care nu, dar și să învățăm care este recipientul destinat fiecărui tip de material. Apoi, pentru o colectare corectă este necesar ca deșeurile colectate să fie spălate, curățate și aplatizate înainte de a fi puse în sacul sau tomberonul corespunzător.

Ce tipuri de deșeuri se consideră reciclabile?

Deşeurile reciclabile sunt acele deşeuri care după folosire pot fi parţial sau integral recuperate şi transformate în materie primă, iar apoi sunt reintroduse în lanțul de producție și consum. Ele sunt, la randul lor, de 3 tipuri: plastic și metal, hârtie și carton, sticlă.

Unde vă aflați?

Punctul de lucru Befin se află în Ciocănești, str. Gării nr. 718, jud. Dâmbovița

Trebuie să spăl deșeurile înainte să le pun în container?

Este important ca ambalajele depozitate să nu mai conțină resturi alimentare. Te rugăm să le clătești atunci când e cazul.

Trebuie să aplatizez deșeurile înainte de a le colecta?

Da! În acest fel, deșeurile (de exemplu, sticlele de PET, dozele de aluminiu) vor ocupa mult mai puțin loc. Astfel, vor încăpea mai multe ambalaje și vor fi mult mai ușor de transportat.

Există cazuri în care hâtia nu poate fi reciclată?

Nu se reciclează hârtia sau cartonul imprimate cu cerneală tipografică color în proporție mai mare de 10%. De asemenea, nu se reciclează hâtia și cartonul impregnate cu grăsimi sau alte substanțe în proporție mai mare de 10%.

De ce se colectează doar ambalajele (sticle și borcane) din sticlă, dar nu și geamurile sau vesela sparte?

Sticla de la geamuri, oglinzi, veselă etc., conține substanțe chimice care nu se regăsesc și în sticla utilizată la producerea ambalajelor, substanțe care intervin în mod negativ în procesul de reciclare.

Toate produsele pe care există simbolul de reciclare se reciclează?

Din pacate, nu toate materialele pot fi reciclate. Din motive economice sau din lipsa tehnologiei și infrastructurii necesare, unele dintre ambalaje nu pot fi reciclate. De aceea, vă sugerăm să faceți alegeri cât mai sustenabile la cumpărături.

Toate tipurile de plastic se pot recicla?

Există 7 tipuri de plastic, fiecare cu propriul cod, însă nu toate pot fi reciclate. Consultă ghidul nostru de reciclare a plasticului!

Ce se întâmplă cu deșeurile după ce au fost colectate selectiv?

După ce au fost colectate selectiv, deșeurile sunt transportate către punctul de lucru. Aici, sunt sortate în funcție de tipul de deșeu, balotate, iar ulterior transportate în vederea valorificării.

Colectarea pentru persoanele juridice se face la fel ca la persoanele fizice, singura diferență fiind cadrul legislativ?

Da, singura diferență este legată de cadrul legislativ și, desigur, de cantitatea de deșeuri produsă.

Dacă deșeurile transportate sunt din categoria „nepericuloase” mai este nevoie de autorizație de mediu conform legislației deșeurilor?

Transportul deșeurilor de orice fel se realizează respectând prevederile HG 1061/2008. Astfel, pentru orice transport de deșeuri se completează formularul de încărcare-descărcare deșeuri în 3 exemplare: unul pentru expeditor, unul pentru transportator și unul pentru destinatar.

Suntem o companie cu puțini angajați. Colectăm separat plastic și hârtie și avem contract cu firma locală de salubritate. Trebuie să completăm rapoartele ANPM?

Da, conform legislației din România, orice generator de deșeuri, indiferent de mărime, are obligația să completeze rapoarte ANPM.

Ce documente trebuie să însoțească un deșeu?

Orice tip de deșeu trebuie însoțit de următoarele documente:

  • aviz de însoțire a mărfii/ process verbal de predare – primire
  • formulare încărcare – descarcare (Anexa 3)
  • tichet de cântar

Dacă o companie nu și-a îndeplinit obiectivele de mediu, dar a plătit diferența de 2 lei/kg pentru anul respectiv, este pasibilă de amendă pentru neîndeplinirea obiectivelor?

Nu, atât timp cât s-au plătit cei 2 lei/kg până la data de 25 ianuarie. Neplata sumei datorate până la data scadentă generează majorări de 0,02%/zi din suma totală datorată. Numărul de zile se calculează începând cu data de 25 ianuarie și până la data la care se face plata. În plus, se aplică penalități de 0,01%/ zi din suma totală datorată.

Înscrie-te la newsletterul nostru!

Fii primul care află de ofertele pentru parteneri și de cele mai importante știri despre protecția mediului.